Sett opp budsjett – Spar penger

  

Sparegris

Sett opp budsjett – Spar penger

Sliter du med å få endene til å møtes i hverdagen? Det er mange som sitter i den båten, og som oftest er det fordi en ikke har kontroll på utgifter og inntekter. Og det er i hovedsak utgiftene en ikke har full oversikt over. Det er selvfølgelig ikke enkelt å vite 100% hva en kommer til å bruke penger på den neste måneden, men dette mulig å forutse sånn noenlunde og evt. tilpasse forbruket etterhvert. Som du sikkert skjønner så vil vi frem til at det er viktig med et budsjett for å holde utgiftene nede!

Det kan være smart å sette seg ned med sin ektefelle/samboer/partner og planlegge de neste månedene sammen. Se først på hvilke inntekter dere har, for de fleste vil dette være lønninger, leieinntekter, ekstra- eller hobbyinntekter. Dette er ofte den enkle delen i et budsjett, det er verre med utgiftene, da det her er flere variabler. Når en ser på utgiftene, så anbefales det å ta en full gjennomgang av kontoutskrifter mm., da ser en helt eksakt hva pengene går til. Er det utgifter som kan fjernes eller reduseres? Er du/dere for mye på byen i helgene? Legg gjerne til en liten buffer på variable utgifter som strøm, mat, fornøyelser osv. Sett også av penger til sparing, dette er viktig for fremtiden, og det kan da f.eks. være sparing til ny bolig eller lignende.

Når en setter oppå budsjettet så kan det være smart å se hvor en kan spare noen kroner her og der. Ved bruk av rabattkoder/kuponger kan en jo raskt spare noen hundrelapper på dagligvarehandel og på netthandel. Ved å bruke kredittkortet kan en også få noen ekstra prosenter! Bil er jo også en versting når det gjelder privatøkonomien, det koster nemlig skjorta å ha egen bil. Kan du kjøpe billigere bil? Kan du kutte ned på drivstofforbruket? Et annet sted en kan spare noen kroner er på forsikring, da ved for eksempel å samle alle på ett sted. Mange er også dobbelt og trippeltforsikret. Å gå gjennom forsikringene kan spare deg for tusenvis av kroner på kort tid!

Her ser du hvordan en lager et enkelt budsjett

Som du ser så er budsjett viktig for å få endene til å møtes, i prosessen med å lage budsjettet finner en gjerne ofte også områder hvor en kan kutte ned på utgiftene. Det er ikke uten grunn at de fremste ekspertene på privatøkonomi alltid anbefaler at en setter opp budsjett! Så hvorfor gjør ikke du det?