Låne penger? Vi har laget oversikten til deg!

  

Låne penger? Vi har laget oversikten til deg!

Først, dette er en artikkel som skiller seg litt vekk i fra de andre artiklene du typisk leser på Rabattkoder.info. Grunnen til det er at det ikke er lov å gi rabatter på kreditt i Norge. Vi vet at våre lesere ønsker å vite hvordan de kan få billige finanstjenester derfor har vi likevel laget en artikkel om dette.

Hvis du er ute etter et forbrukslån, et nytt kredittkort eller et boliglån så finnes det mange ulike banker som kan tilby dette, For å kunne ta en god avgjørelse her så må man kjenne til de forskjellige formene for lån vi har i Norge. For å lage denne oversikten så har vi fått hjelp av nettsiden NorskKreditt.no.

Forbrukslån

Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet. Når du ikke trenger å stille noe sikkerhet så betyr det at banken ikke tar pant i noe. Dermed er lånet veldig fleksibelt, og kan være en løsning som passer de fleste. Det er nok også noe av grunnen til at nærmere 10% av alle norske husstander har ett eller flere slike lån. Man kan få helt opp til 600 000,- i forbrukslån men det er svært få som får maksimalt beløp. Nedbetalingstiden er i tillegg på max 5 år. Det betyr at man får en relativ høy kostnad i måneden, uansett beløp.

Ulempen med forbrukslån er den høye renten som følger med disse lånene. Denne ligger gjerne på mellom 10-15%. Det betyr at et forbrukslån er omtrent 4-5x så kostbart som et boliglån.

Kredittkort

Den vanligste formen for lån som nordmenn benytter seg av er kredittkort, og faktisk er dette noe som de aller fleste har. Et slikt lån eller kreditt kan være veldig gunstig å ha, da du kan få poeng, cashback, forsikring og andre goder ved å bruke kortet. Det er derimot store forskjeller mellom de ulike kortene som tilbys, og derfor bør du alltid sammenligne tilbudene som finnes før du bestemmer deg for å søke om et nytt kredittkort. Det er mulig å få alt fra 5000 kroner til 150,000 i kreditt, men årsavgiften på kortene og ikke minst rentene er det store forskjeller mellom. Å velge riktig kort og kreditt helt fra start for ditt behov er derfor viktig.

Boliglån

Mange nordmenn bryr seg ikke stort om noen promille i forskjell på renter fra den ene til den andre banken dersom det er snakk om et kredittkort eller et forbrukslån, men hvis du skal søke om boliglån så er hver minste lille forskjell viktig. 2,45% eller 2,50% i nominelle renter utgjør nærmest ingen forskjell i det lange løp for et kredittkort på 5000 kroner, men snakker man mange millioner kroner for et boliglån så blir det fort penger ut av sånt. Så hvis du er på jakt etter finansiering for ny bolig, eller refinansiering, så gjelder det å finne de absolutt beste betingelsene du kan få. Sammenlign lån hos NorskKreditt.no, så finner du fort det lånet som passer deg aller best.

Hvordan vurderer banken hvor mye du kan få i lån?

Banken ser på flere faktorer når de skal vurdere din lånesøknad. De ser først på ditt kundeforhold til banken, derfor er det ofte en fordel å være kunde i banken du søker lån i. Hvis du har betalt regningen din i tide og ikke hatt noe særlig med overtrekk på kontoen så teller dette positivt. Enkelte banker vet vi ser på om du har vært flink til å spare og flere andre ting over tid.

Deretter så tar banken en kredittsjekk og en sjekk i gjeldsregisteret. Det betyr at de sjekker om du har noen betalingsanmerkninger og hva slags kredittlån du har. Deretter så ser på informasjonen din om:

  • Inntekt
  • Familie (antall barn)
  • Yrke
  • Utdanning

Når banken har gått igjennom alle disse punktene så vil banken danne seg opp en mening om du burde få lån, hvor mye du burde få i lån og til hvilken rente. Denne prosessen er manuell hos noen men i de aller fleste banker så går dette automatisk. Vi vet at i enkelte tilfeller så er det ting som en maskin ikke kan forstå. Derfor så anbefaler vi at om man har spesielle omstendigheter at man kontakter banken på forhånd før man søker. Da er det en del banker som vil ha muligheten til å ta inn den søknaden manuelt.

Dette må du tenke på før du søker om lån

Før du søker om lån må du ha klart for deg hvor mye penger du trenger/vil låne, hvor mye du realistisk har mulighet til å betale ned hver måned, og hvor mange år du vil bruke på å nedbetale lånet ditt. Om et kredittkort er mer gunstig for deg enn et forbrukslån, eller omvendt, er også noe du bør sette deg inn i. Vi må bare understreke viktigheten at du på forhånd tenker over hvor mye penger du har råd til å betale i måneden. I tillegg så kan det være veldig lurt å tenke litt over hvordan fremtiden blir:

  • Skal man snart kjøpe seg ny bolig?
  • Skal man bytte jobb?
  • Skal man få flere barn?

Dette er alle spørsmål som kan ha påvirkning på hvilken økonomi man får. Man vil ikke at et forbrukslån, kredittkort eller boliglån skal stå i veien for fremtidige planer.

Når du har bestemt deg for hvor mye lån du ønsker og at du skal ha lån så må du finne en tilbyder av lån. Da kan det være greit å sammenligne tilbud fra forskjellige banker. Noen velger å bruke tjenester som sammenligner og andre velger å sammenligne selv. Vår opplevelse er at låneagenter ofte får en høyere pris av banken enn den du får direkte. Det betyr at du i mange tilfeller vil få en bedre rente hos banken direkte enn via tjenester som sammenligner for deg.

Spesielt på boliglån så kan det være ekstra rom for forhandling, ta aldri til takke med det første lånetilbudet du får. Hvis du er medlem av en fagforening eller lignende så kan du ha krav på en ekstra god rente hos enkelte banker. Sjekk med ditt fagforbund om du har muligheten til å benytte deg av en kollektiv avtale.