45 sparetips du må lese før bryllupet

  

45 sparetips du må lese før bryllupet

Bryllup kan fort bli dyrt, men det er mange måter å spare penger på når man skal gifte seg. Smarte og rimelige løsninger kan
redusere bryllupsbudsjettet kraftig. Enkelte
løsninger kan faktisk gjøre bryllupet enda mer
minneverdig. Les våre tips og bli inspirert!

Lag bryllupsinvitasjonene selv
En høykvalitets printer kan produsere like fine
invitasjoner som et trykkeri. Papir finnes i alle
former, farger og tykkelser.

Ny teknologi, gammeldags kalligrafi
Nydelig kalligrafi finnes nå lett tilgjengelig som
nedlastbar font på nettet. Print ut adressen på
bryllupsinvitasjonene helt selv!

Be om hjelp fra brudepiker, forlover eller venner
Hvis det blir for mye å gjøre, er det helt greit å be om hjelp til oppgaver som bryllupsinvitasjoner. Invitèr de nærmeste og gjør en koselig (og effektiv) kveld ut av det.

Sett av penger i god tid
Bryllupslokale, mat og drikke dekker ofte minst halvparten av nødvendig budsjettet. Sett av penger i god tid så dere slipper å trimme gjestelisten eller bekymre dere over kredittkortgjeld under hvetebrøddagene… Det kan være lurt å sette av en egen konto til bryllupet.

Kjenner dere noen med en unik eiendom?
Dere vet det kanskje ikke engang selv, så spør litt rundt og finn ut om dere kjenner noen med en eiendom hvor det går an å ha bryllupet og/eller bryllupsfesten. Kanskje det også er overnattingsplasser der til gjestene deres.

Ha en uformell og avslappet prøvemiddag
Vær kreativ når dere skal ha prøvemiddag. Middagen trenger ikke være i en dyr restaurant. Det kan ofte være greit at det ikke blir for stivt. Utendørs grilling kan for eksempel være en rimelig og hyggelig. Middagen kan også være hjemme.

Pakkeløsning – enkelt, men ikke billigst
Pakkeløsninger kan være en grei løsning, men tenk godt igjennom om det er mulighet for smarte og rimeligere løsninger før dere går for alt-i-ett-pakken med selskapslokaler, dekorering, mat og drikke til èn pris. Kan dere finne blomster rimelig på egenhånd, kjøpe inn billig drikke og lage rimelige signaturdrinker framfor å dyre champagne, så er det mye å spare. Det er ofte enklere å forhandle seg til og finne gode priser hos flere aktører enn èn.

Bryllupslokale
Vurdèr å ha bryllupet i en park eller i en offentlig bygning. Kan den gamle skolen din være passende? Er du medlem i en organisasjon eller klubb som eier eller leier et lokale for store samlinger? De er kanskje villige til å leie deg lokalet veldig rimelig. Hvis dere finner en god løsning her, vil bryllupsbudsjettet reduseres betraktelig! Det er riktignok viktig å være obs på at lokalet bør ha skjenkebevilgning, slik at man kan ha åpen bar.

Gift dere i utlandet
Destinasjonsbryllup er veldig trendy for tiden. Det er også en veldig god unnskyldning for å bare invitere de aller nærmeste!

Bryllup på en ukedag
Mange tjenester tar helgetillegg, så det kan være penger å spare på å unngå å gifte seg i helgen. Det skal gå greit å bestille kirken i en ukedag.

Hold festen i nærheten av sermonien
Det er mange fordeler å ha festen i nærheten av sermonien. Man sparer transportkostnader, holder tidsskjemaet og kan enkelt flytte blomster og dekorasjon over til festen.

Ikke si nei takk til bidrag
Tilbyr en venn eller slektning å holde lokale for prøvemiddagen eller lunsjen dagen etter bryllupet? Ikke vær den som sier nei hvis budsjettet er stramt.

Gjør bryllupet enda mer minneverdig med et spesielt lokale
Gå for et uvanlig bryllupslokale, som for eksempel et galleri, et museum, en dyrehage eller en historisk plass av et slag. Vennene dine vil sette pris på det og vil kanskje snakke om bryllupet og opplevelsen i flere år etterpå. Et minne for livet. Bryter dere normen og spør noen som ikke har en prisliste liggende klar, vil det også være enklere å få en god pris.

Suppe kan være godt og mettende…og billig
Et rimelig alternativ til dyre foretter kan være suppe: server en kald gazpacho-suppe på en varm dag eller en varmende muslingsuppen på en kald kveld.

Skip middagen, server kun dessert
Et annet sparetips kan være å kun servere dessert,
men dette må gjøres helt klart i invitasjonen slik
at gjestene ikke forventer full middag. Server alle
former for deilige desserter, alt fra kaker til
iskrem og fruktfat.

Server billigere mat til musikere og fotografer
Hvis du betaler full lønn til kjøkkenfolk, musikere og
fotografer, så er det helt greit å servere disse et
rimeligere måltid enn den eksklusive middagen som
øvrige bryllupsgjester får. Be om å få tilbredt en
egen mat for disse hvis det andre måltidet er ekstra
kostbart. Men vær obs på å ikke trå feil og fornærme
noen som for eksempel gjør deg en gratis tjeneste!

Sett stemningen med rimeligere blomster
Ved en kveldsmottakelse, spar penger ved å unngå
de dyreste blomsterdekorasjonene som koster flust
med penger. Bruk istedet kunstige blomster eller prydplanter med pottene pakket i fargefult storff, og fokuser på stemningslys som levende lys eller dempede spotter.

Buffeer er ikke alltid kostnadseffektive
Sammenlign priser før dere avgjør om dere skal ha buffet eller for eksempel tradisjonell 3-retters middag. Buffeer koster ikke alltid mindre, spesielt ikke hvis menyen inkluderer mye dyr mat.

Hev glasset, ikke regningen
Champagne er dyrt og langt fra alle har særlig sansen for det. Vil du spare penger, dropp de dyre boblene og la gjestene skåle med noe annet i glasset.

Finn rimelige alternativer til ferske blomster
Ikke blås budsjettet på dyr blomsterdekorasjon. Kubbe- eller stearinlys og fargerike blomster flytende i glassskåler med vann kan være rimeligere alternativer som gir god stemning.

Grønnsaker er bra for både kropp og lommebok
Vurdèr å gå for en rimelig vegetarisk hovedrett — du vil bli overrasket over hvor kreative vegetarkokker kan være.

Be kjøkkenet servere barneporsjoner til barna
Hvis det er barn i bryllupet, be kjøkkenet om å servere mindre porsjoner til disse eller om å sette opp en egen barnebuffet. Barn spiser mindre og er ofte kresne, så for å unngå at mat blir liggende igjen og må kastes kan det være lurt å løse serveringen.

Miks «eksklusivt» med «rimelig»
Hvis du ønsker eksklusive, importerte blomster til dekorasjon, vurdèr å bruke lokale blomster og rimelige rimelige grener og løv å fylle ut med.

Det er stor forskjell på prisen på sjømat
Sjømat på menyen kan være kostbart, så sammenlign priser for å få mest ut av budsjettet. Blåskjell og calamari, for eksempel, vil være mye billigere enn krabbe, reker, hummer eller kamskjell.

Cocktailfester koster mindre
En populære mottakelse i disse dager er å ha cocktailfest. Hvis arrangementet begynner i 17-18-tiden, trenger du ikke nødvendigvis å legge ut en «grand buffet», server istedet skinke, laks, egg, pålegg på fat, grillet ostesmørbrød og lignende.

Pasta er rimelig og gir mange muligheter
Pasta er veien å gå hvis du vil mette mer og bruke mindre, men du kan jo velge de mindre vanlige variasjonene, som grønnsaker og tortellini med ost eller ravioli med sjampinjong.

Inkluder grønnsaker i menyen
Sett ut en innholdsrik grønnsaksalat og redusèr antall serverte retter.

Valg av blomster – tusenfryd eller hortensia?
Velg blomster som har sesong. Søk på nettet for å finne ut om de forskjellige blomstene har sesong rundt bryllupet som en del av prisundersøkingen.

Alternativer til blomsteroppsatser som borddekorasjon
Blomsteroppsatser kan erstattes med delikate og dekorative potteplanter. Bare dekk til potten med et farget slør i farge med motivet. Dette trenger ikke koste særlig mye, og du eller gjestene dine kan ta dem med hjem etter festen. Det går også an å bruke frukt og grønnsaker som dekorasjon. Det er utrolig hvor fint epler på et fat med sløyfer kan bli. En idè er også å ha clementiner, kirsebær, appelsiner eller jordbær i gjennomsiktige glass fylt med vann. Oppkuttet frukt kan også gi et nydelig bilde. Vær kreativ!

Flett inn appetittvekkere med hovedrettene på buffetbordet
Planlegg layouten på buffetbordet nøye og smakfullt. Man kan være classy uten å overskride budsjettet ved å sette ut forskjellige typer tapas og en innholdsrik salatbar.

«Gjem bort» de mest eksklusive appetittvekkerne
Eksklusive appetittvekkere som rekecoctails eller krabber kan med fordel settes ut litt og litt med jevne mellomrom så de ikke forsvinner raskere enn ønsket.

Fake the cake
Bryllupskaken er ofte en stor del av budsjettet. Man kan spare en god del på å ha en med falske etasjer. Det er ofte den eneste som spises uansett. Ingen grunn til å skamme seg av å gjøre dette – det er helt normalt.

Bruk rimelig og stilfull dekorasjon til sermonien
Det er ikke nødvendig å ha blomsterdekorasjon på hver eneste rad i kirken eller ved utesermonien. Man kan bruke et farget slør langsmed radene og heller ha de fleste blomstene i nærheten av der selve seansen foregår.

Få laget èn, og kopier den opp
For å spare inn på blomsterdekorasjonene går det an å få laget èn av profesjonelle, for så å kopiere den opp selv. Har dere en fingernem venn som kan ta ansvar for bordekorasjonen, så vil dette også spare på budsjettet.

Måten man serverer maten på gjør hele forskjellen
Man kan servere lavkostmat og samtidig være chic. For eksempel, forsøk å servere macaronni og ost i cocktailglass, eller gelè og pisket krem i martiniglass.

Sjekk ut hva som er i sesong
Dette er ofte informasjon man må spørre om, så hør med cateringselskapet hvilke ingredienser som er i sesong, siden disse kan koster en del mindre — fra sjømat til frukt og grønnsaker.

Fargen på limousinen kan styre pris
Vær oppmerksom på at hvite limousiner har en tendens til å koste mer enn de sølvfargede og svarte, så hold muligheten åpen hvis du har et stramt budsjett.

Bestill brudebil i god tid
Ved å bestille i god tid kan du lettere få en bedre pris. I tillegg er det viktig å være oppmerksom på at mange av disse utleietjenestene har bestillinger langt fram i tid, og at det kan være vanskelig å få tak i ønsket brudebil i kort tid før bryllupet.

Lån en bil!
Brudebilder og limousiner er dyre. De koster ofte flere tusen kroner per time. Kjenner dere noen med en unik bil? Hør om de kan låne den bort til bryllupet deres!

Varierende priser på brudebuketter
En brudebukett kan fort koste 2-3.000 kroner. Undersøk priser i god tid, så finner du noen som tilbyr den til rundt 800-1.500 kroner.

Gå for en brukt brudekjole
Dette er helt normalt, og det er mye penger å spare her. Hvis du ønsker en ny kjole, forhør deg i god tid når de aktuelle butikkene har salg, og noter deg datoene.

Spør om fotohjelp fra gjestene dine
Velg det rimeligste alternativet den profesjonelle bryllupsfotografen tilbyr og be heller familie og venner om å ta med kameraet og knipse noen bilder. På den måten får dere flere bilder å velge mellom uten å betale for mye.

Store prisforskjeller på forografer
Store og kjente fotografer tar mer betalt enn nyetablerte. Nyetablerte kan selvsagt også være profesjonelle, men husk å sjekke referanser nøye og vurdèr anbefalinger. Forskjellen kan utgjøre mange tusen kroner, men kvaliteten på fotografiene man skal ha i evig tid kan også variere kraftig.

Ta vare på bildene digitalt, vent med å bestille fremkalling
Spør om å få bildene digitalt (helst i RAW-format) og vent heller med å fremkalle dem til økonomien stabiliserer seg litt etter bryllupet. På den måten kan dere velge en litt mer eksklusiv fotograf og utsette kostnadene litt.

Egenkomponert playliste istedet for liveband eller DJ
DJ eller artister koster normalt mellom 1.000 og 5.000 kroner, mens liveband ofte vil koste mer. For å spare budsjettet går det an å bruke et eget eller lån et godt stereoanlegg og spille av en egenkomponert playliste.