Kateter for menn: Finn det optimale kateteret for deg

  

Kateter for menn: Finn det optimale kateteret for deg

Dersom du som mann opplever vannlatingsproblemer er det viktig at du kontakter legen din. For i dag finnes det flere løsninger på markedet som kan gi deg kontrollen over blæren tilbake.

Vannlatingsproblemer hos menn er vanligvis enten urininkontinens (ufrivillig vannlating) eller urinretensjon (manglende evne til å urinere). I sistnevnte tilfelle vil kateterisering ved bruk av engangskateter være den foretrukne løsningen.

Hva er et kateter?

Et kateter er et lite og fleksibelt rør som føres inn i blæren gjennom urinrøret. Tuppen av kateteret er avrundet og har to små hull slik at urinen kan renne ut fra blæren. Disse katetrene kan være permanente, men de kan også være engangskateter som settes inn og fjernes hver gang blæren skal tømmes.

Som utgangspunkt er engangskateter den foretrukne løsningen, da man dermed bedre kan unngå oppsamling av bakterier, som kan føre til urinveisinfeksjon, eller blærekatarr, og andre infeksjoner. Det finnes ulike typer og utforminger av kateter for menn.

Hvordan finner du riktig kateter?

Det kan være vanskelig å vite hvor man skal begynne når det gjelder valg av kateter. Det avhenger av hvorfor du må bruke kateter, og dine behov.

Noen menn foretrekker f.eks. et stivere kateter, da det kan være lettere å føre inn – spesielt hvis du har nedsatt håndfunksjon eller har forstørret prostata som kan gjøre kateteriseringen vanskeligere.

Utover å bestemme deg for stivheten på kateteret, må du også tenke på størrelsen på kateteret ditt. Vanligvis vil voksne trenge et kateter i størrelse Ch12 (1 Ch = 0,33 mm i diameter). I tillegg bør kateteret være litt lengre enn urinrøret ditt.

Størrelsen kan selvfølgelig variere fra person til person. Her vil en sykepleier eller lege kunne veilede deg slik at du finner riktig størrelse. De vil også gi deg grundig opplæring før du utfører din første selvkateterisering.

SpeediCath kateter for menn

I dag finnes det mange katetre på markedet som kan gi deg som bruker kateter en trygg hverdag. Dette inkluderer SpeediCath-serien fra Coloplast, som er spesielt utviklet for å gi en skånsom og hygienisk kateterisering.

Disse katetrene er helt klare til bruk når du tar dem ut av pakningen. Katetrene er enkle å føre inn, slik at du kan bruke dem både hjemme og når du er på farten. Utover dette får du med SpeediCath-serien flere fordeler, som:

  • Glatt og jevn overflate som reduserer risikoen for skade på urinrøret
  • De leveres overflatebehandlet og helt klar til bruk uten at du må tilsette vann
  • Et intuitiv design som gjør dem enkle å bruke.

Alt dette gjør SpeediCath kateter til det mest foretrukne katetermerket for menn i Europa. Og med de riktige katetrene kan du få friheten tilbake slik at vannlatingsproblemene dine ikke begrenser deg i å leve livet slik du ønsker det.

Meld deg inn i Coloplast Assistanse og få gratis prøver på kateter

Coloplast Assistanse er et støttetilbud til deg, hvor du kan få gode råd, relevant informasjon og inspirasjon i din hverdag som kateterbruker.

Her kan du komme i kontakt med erfarne sykepleiere som kan hjelpe med å svare på dine spørsmål og gi gode råd om hvordan du kan få en god hverdag som kateterbruker. De kan også gi deg ekstra veiledning for hvordan du kateteriserer riktig. De har selvfølgelig taushetsplikt.

Samtidig kan du bestille gratis vareprøver på engangskateter, slik at du enkelt kan prøve ut forskjellige produktvarianter. Dette gjør at du kan finne kateteret som passer best for deg.